Fabricius-ház

Petőfi Sándor utca 22. szám
Rövid leírás:
Az eredeti épületet 1892-ben építette Nuszbaum József. 1912-ben dr. Nádai Samu, 1917-ben Tarnay János a tulajdonos. 1927-ben megvásárolta Fabricius Imre és átalakíttatta mai formájára. Lakása mellett állatorvosi rendelő működött benne. 1965-ben Slider Lajos tulajdona, 2004-től Bihari Cristina és Silaghi Viorel laktak benne. Jelenleg (2009) Silaghi Ágnes és Murgui Andrásné tulajdona.

Földszintes, saroképület, sarkán bástyaszerű toronnyal. A tornyot hegyes sisak fedi. Főhomlokzatának középrizalitja stilizált pártázatú oromzattal zárul. Három ablakát pilaszterek választják el, amelyek az oromzat középső részénél mint kimagasló oszlopok jelennek meg. Az épület összes ablakai egyenes lezárásúak, szalagkerettel és enyhén kiülő könyöklőpárkánnyal. Magas, palával fedett tetőzete alatt konzolos koronázópárkány látható.