Fa harangláb

Szlovénia
Harangtorony, harangláb
A falut átszelő fő utca északkeleti oldala mellett
Rövid leírás:
A ma alig több, mint 100 fős, Mura-menti magyar falu középkori eredetű. Temploma, kápolnája nincsen, így legfontosabb szakrális épületének a 19. századi fa haranglábját tarthatjuk.

A római katolikus harangtornyot 1870 körül építették. Eredeti helye a maival szemben, az út túloldalán volt. A Kámaházát is magába foglaló, Hetés nevű néprajzi kistájra oly jellemző, ún. szoknyás harangláb kétszintes. Alapját négy db igen vastag, egymásra merőlegesen fektetett fa gerenda képezi. Ezen áll a nyolcszög alaprajzú, deszkázott oldalú felépítmény. Az ezen nyíló ajtón juthatunk a torony belsejébe, ahol harangozni lehet. Törzsét szintén 4 db függőleges fa gerenda alkotja. Szoknyája négyzetes csonkagúla alakú. Efölé emelkedik a harangszint, melynek mellvédje szintén teli deszkázott. A tornyot gúla alakú deszkasisak koronázza, csúcsán gömbből kiemelkedő latin kereszttel. A toronyban ma egyetlen harang lakik, ezt 1923-ban öntötték, Ljubljanában.

A torony az 1970-es évek közepére aggasztó állapotba került, összedőléssel fenyegetett. Ekkor széles szakmai és társadalmi összefogással elhatározták bontását és újjáépítését. Erre a korábbitól biztonságosabb területen, az út túloldalán, mai helyén került sor, immár beton alapokon, de eredeti alakját, méretét, használható darabjait megtartva. Ezt 2000-ben egy újabb renoválás követte. Az építményt végül 2016-ban Magyarország anyagi támogatásával, a Rómer Flóris Terv keretében ismét felújították: deszkázatát - a jobb magtartás érdekében vörösfenyő deszkákkal - cserélték.

A képek forrása: Google Earth