Evangélikus toronyiskola

Aschau Nr. 61.
Rövid leírás:
A település első említése 1388-ból származik, amikor birtokjogát Zsigmond király a Kanizsai családnak adja zálogba, majd négy évvel később birtokba. 1532-ben, Kőszeg török ostroma után elpusztult. Az újjátelepülő falu lakói 1580-tól kezdve az evangélikus hitet követték. 1636-ban a település a Batthyány családhoz került.

A faluban feltehetőleg már 1818-tól volt evangélikus iskola. A közösség ekkor még a közeli pinkafői evangélikus közösséghez tartozott. A jelenlegi iskolaépületet, amely egyben istentiszteleti tér is volt, 1861-ben építették. A hitközség 1878-tól Felsőlövőhöz tartozik. Az épületet többször átépítették, legutóbbi renoválása 1998-2002 között történt. 1957 óta általános iskolaként működik, de évente 4-6 alkalommal istentiszteletet is tartanak falai között.

Az épület tengelyszimmetrikus kialakítású, klasszicista stílusú építmény. Középpontjában a homlokzatból kiemelkedő, gúlasisakos torony áll. Maga a kontyolt nyereg tetős épület egyszerű, szinte teljesen dísztelen, csupán a toronyalji bejárat ugrik ki kissé a homlokzatból, s kapott minimális armírozást.