Evangélikus templom és harangláb

Cím:
Nógrádszentpéter, a települést kelet-nyugati irányban átszelő 585-ös számú úttól délre, háromszög alakú teresedésben
A koordináták az együttes nyugati bejáratára, a harangtoronyra mutatnak
Rövid leírás:
13. századi eredetű, ekkor még katolikus templom, Szent Péternek szentelve, amely a falunak is nevét adta. A templom egyszerű, keletelt, sokszögzáródású szentélyű, vakolt, egyhajós épület. Első említése a 13. század utolsó évtizedéből való, szerepel az 1330-as évekbeli pápai tizedjegyzékben is. A 15-16. század fordulóján építhették át gótikus stílusban, erről egy 1507-es felírás tanúskodik. Az evangélikus gyülekezet a 16. század közepe után alakult meg a faluban, ezután vették át a templomot, amit 1693-ban tűz pusztított. Újjáépítésére a 18. század elején került sor, berendezése is az ezt követő évtizedekből való.
A templomot a 16. században övezték a ma is meglévő kőfallal. Ennek nyugati részén található a haragtorony. Építésének pontos idejét nem ismerjük, egyik gerendáján egy 1718-as évszám olvasható, ami a felújítás éve lehetett. A torony alsó része kőből készült, a templomhoz hasonlóan vakolt. A fa konzolokkal támasztott szoknya fölött ül a bedeszkázott galéria és a négyzetesen induló, majd nyolcszögbe forduló toronysisak.