Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus templom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 28,035'
Hosszúság (lon):
E 19° 33,717'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A településtől keletre húzódó dombháton, félúton Dabar (Dobroč) felé
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az egyhajós, keletelt épületet a 14. században emelték eredetileg Szent Anna tiszteletére Vámosfalva és Dabar (Dobroč) helységek közös határán (a két falu napjainkban is közösen használja). A husziták a 15. század közepén elfoglalták, valószínűleg ők vették körbe erődfallal az egyházi épületet. Innen könnyen szemmel tarthatták a Losoncból Zólyomba és a bányavárosokba vezető utat. Az utazókat megsarcoló, a környéket pusztító cseh rablók elűzése után, közel száz év elteltével, a török időkben ismét hadi jelentősége lett a templomnak. Fülek eleste után a török rablóportyák állandó veszélyt jelentettek ezen a vidéken. A közeli Divény várát 1575-ben foglalta el Hasszán füleki bég. Vámosfalva és Dabar lakosai a fosztogató pogányok elől több ízben menekültek erődített templomuk oltalmába.

A viharos évszázadokban megtépázott épületet a 18-19. században többször javították. A Borovszky féle megyei monográfia a 20. század elején leírja róla, hogy “bejárata gótikus és az egyik oldalán kis gótikus ablak látható. Belsejében a mennyezet 18. századbeli díszesen festett fatáblákból áll. A különálló, fából emelt harangtorony is egyike a legrégibbeknek.” A 19. századi felújítás során középkori részleteinek többsége elpusztult. Kerítőfalához szerencsére nem nyúltak, így az ma is eredeti formájában áll.

A templomot övező, támfalakkal megerősített lőréses erődfal pártázatát jelenleg fa zsindelytető fedi. A kifelé szűkülő lőrések kb. 5 méteres távolságban, körben végig megtalálhatók rajta. A templom főbejáratával szemben a kerítőfalat zsindelyfedésű előtetővel ellátott kapu töri át, a fal északkeleti oldalán egy hasonló, másik kapu található. A kerítőfal déli oldalába beépülve áll a harangtorony, melynek alsó szintje téglaépítésű, a fölötte lévő toronyrész fából készült és zsindelyfedésű.
A kerítőfalon kívül, a harangtoronytól délre, kb. 10 méterre bizonytalan eredetű terepalakulatok észlelhetők. Mocsáry 1820-ban itt még kőfalak alapjait látta és úgy vélte, hogy ez monostor épülete lehetett valaha. Pesty F. szerint a templomos lovagok rendháza állhatott itt. Véleményüket csak ásatás igazolhatná.

Forrás: Karczag Ákos/várak.hu
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-08-26 19:18:24
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Plébánia (3.021 km)
Harangláb (8.862 km)
Vasútállomás (12.986 km)
Fa harangláb (15.904 km)