A képek forrása: majoFLV/ Panoramio

dr. Vladimir Clementis tér (A település központjában.)
A mai, Rima-menti kisváros Árpád-kori eredetű. Első telepes lakói bányászok voltak a 13. században.

Legtekintélyesebb műemléképülete, a klasszicista stílusú, nagyméretű, egyhajós, kontyolt nyereg tetős, cseréppel fedett evangélikus templom 1825-1832-ben, tehát hét éven át épült. A közel nyugat-keleti hossztengelyű épület keleti homlokzatában álló harangtorony alatt nyílik az oszloppárok által tartott timpanonnal is hangsúlyozott, reprezentatív főbejárat.

Alaprajzilag egyike a legszebben megépített Sturm-típusú templomoknak. Kár, hogy Sturm talán legfontosabb alapelve ellen - a szószék minden helyről látható legyen - súlyosan vétettek a templom alaprajzát követő, túlméretezett karzat beépítésével, amely kettős oszlopsorokon nyugszik. A kettős hevederek kettőzött félpilléreken vezetik le a hatalmas porosz boltozat nyomását. A karzat alatt kétféle, porosz és cseh süvegboltozat van. Több belső berendezési tárgyát, így szószékét, oltárát és keresztelő medencéjét is Ferenczy István szobrászművész készítette.