Székelyzsombor 1 szám.
Rövid leírás:
Brassó megyében, az egykori Szászföld és a Székelyföld határán a Kis-Homoród alsó folyása mentén fekszik Székelyzsombor. A szászok által történt betelepítése előtt is laktak magyarok ezen a vidéken. Ezt igazolja maga a helynév is mivel a település neve valószínűleg a Zsombor nemzetségnévből származtatható. Eredetileg szász település volt és temploma is abból a korból való. Mivel ezen a vidéken a szász telepítés a XIII–XIV. századra esik, erre az időre tehető a plébániatemplom eredete is.

A templomban kormeghatározó középkori stíluselemek nincsenek, mivel 1784-ben újjáépítik. Ellenben ismeretes, hogy szárnyasoltára 1540–1550 között készült és szárnyképein a reneszánsz és Dürer metszeteinek hatása jelentkezik. 1909-tól az Erdélyi Múzeum őrizte. 1746-ban tűzvész utáni javításáról van adat, 1784–1788 között pedig a keleti részt alapjaiból újraépítik. 1867-ben deszkamennyezet készül, mivel a boltozat a templom elülső felén beomlással fenyegetett. Tornyát 1907–1908-ban építik. Érdekes változás a falu életében, hogy a török-tatár betörések következtében a szász lakosság kipusztul és székelyek települnek helyükbe.

Források:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.