Szászmagyarós evangélikus temploma a 20. század elején
Măieruș 88 sz.
Rövid leírás:
Neve az okiratokban az alábbi formában jelentkezik: 1377-ben villa nucum, 1427-ben Monyoros , 1468-ban Monoros, 1476-ban Nozbach (Urkundenbuch. VII. 121.) 1488-ban Nwpach, 1547-ben Monyaros, 1561-ben Mogyoros. Középkori temploma a gótikus kor alkotása. Az évszázadok során annyira átalakították, hogy korjelzőnek csak a csúcsíves oldalajtó maradt meg. Az egész keretet díszes csúcsmű övezte, de abból csak a két tornyocska áll. Építési idejét a XV. század elejére teszik. 1791–1793-ban a szentélyt lebontják és helyére hosszabbítják a hajót, mely sík mennyezetet kap.
A XV. században szabálytalan négyszögű alaprajzú, nyolc méter magas várfallal vették körül. Az északi falat, az ott álló bástyatoronnyal 1900-ban lebontották.

Forrás:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.