A fotó forrása: Erdélyi Géza: i.m.
A Zeleného stromu utcai volt evangélikus gimnázium mögötti, zárt udvaron.
Rövid leírás:
A nagy múltú bányavárost a 13. században ide érkező, a környék érceit kitermelő, német ajkú bányász telepesek alapították.

Téglalap alaprajzú, nyereg tetős, mindkét végén oromzatos, kora klasszicista stílusú evangélikus templomát Mayer József helybeli építész tervezte. A Türelmi Rendelet előírásai szerint zárt területen, kertek között, torony nélkül építették azt fel 1784-1786-ban, a Luther-udvarban. (Itt a templom mellett több evangélikus épület is áll, így pl. az udvart keletről az egykori evangélikus gimnázium, északról pedig a paplak határolja.)

A város e legnagyobb befogadóképességű templomának falait lizénák keretezik, szegment ívű ablakai fölött fonott füzérdíszek láthatók. Északi és déli homlokfala azonos kiképzésű, konkáv metszésű síkok, amelyeket timpanon zár le.

Porosz boltozattal fedett belső terét három oldalról árkádos kőkarzat veszi körül. A boltíveket alátámasztó hatalmas pilaszterek enyhén barokkos hullámzást idéznek elő. Az oltárt bányászjelvényes vasrács övezi, utalva a bányászat fontosságára, mely kenyeret és rangot biztosított a városnak. Gode József festette az értékes és szép oltárképet. A templomban található még egy gazdag, régi könyvtár, melynek legértékesebb darabja egy kitűnő állapotban megmaradt Károli-Biblia.