Romosz, a település északkeleti részén, a temetőnél
Rövid leírás:
Keletelt, egyhajós, gótikus épület, nyugati oldalán egy toronnyal. Szentélyes a nyolcszög három oldalával zárul.

A Kudzsíri- (Kudzsiri-, Hunyadi-) havasok északi lábánál, a Maros mentén húzódó Kenyérmező síkságának déli részében, a Romosz-patak mellett fekszik Romosz (Romos) falu.
1206-ban Rams, Ramos, 1291-ben Romoz, 1332-ben Ramas, 1488-ban Ramasz, 1579-ben Romas, 1659-ben Romosz néven jelentkezik az oklevelekben. II. András 1206-ban kelt oklevele szerint német (szász) lakóinak már a király elődei kiváltságokat biztosítottak. Eszerint tehát már korábban letelepedtek itt, csakúgy, mint a Szeben vidéki szászok, akik már II. Géza korában, tehát a 12. század közepén részesültek kedvezményekben. Van olyan feltételezés is, hogy a romoszi szászok telepítése a fehérvári székesegyház építkezéseivel kapcsolatos.
Ha így áll a helyzet, akkor vitathatatlan, hogy az ide települt szászok (németek) nem maradtak évtizedekig templom nélkül, hiszen mint katolikusok magukkal hozták a templom- és vallásgyakorlat igényét. Ezért Romoszban minden bizonnyal már a 12. században templom épült.
Első okleveles adat a falu templomáról 1332-ből való. A kezdetben tiszta katolikus falu a reformáció idején lutheránus lett, a templommal együtt.
A Keresztelő Szent János tiszteletére a 13. században épült román stílusú templomot 1500-ban átépítették. 1816–1819-ben bővítették és harangtornyot építettek. Gótikus déli kapuját befalazták. Mára csak a hajó és a szentély egyes részei őrzik az eredeti építészeti stílust.
A templomot egykor erős várfal vette körül. Erre nemcsak a török portyázók, hanem a környékbeli románok garázdálkodásai miatt is nagy szükség volt. A védőfalakat sajnos a 19-20. században elhordták.

Forrás: Karczag Ákos/várak.hu

Kudzsir vára (7.306 km)