A kép forrása: rimavskasobota.sk
A falu központjában.
Rövid leírás:
Brézó minden bizonnyal a 13. században jött létre. Első említésére az írott forrásokban a 14. században történt. Első lakosai itáliai származású telepesek voltak. A mai falu egészen 1687-ig Kishont vármegye székhelye volt.

Mai evangélikus templomának magja későromán-korai gótikus átmeneti stílusban épült fel a 13. században. A keletelt tengelyű, egyhajós, nyereg tetős épület téglalap alaprajzú hajójához keleten attól kissé keskenyebb és alacsonyabb, egyenes záródású szentély kapcsolódott. A templom komoly művészettörténeti értéke a belső falfelületét borító, a 14. században készült freskó. Ezt a később elfedett felületet a 19. század végén találták meg, majd restaurálták. Ugyancsak a 14. századból való a kőből faragott keresztelő medencéje.

A templom nyugati homlokzata előtt álló harangtorony új építésű, akárcsak a hajó déli oldalához csatolt, arra merőleges tengelyű, igen szerencsétlen, nagy méretű \"kereszthajó\". Utóbbi toldalék igen jelentősen módosította (rontotta) az értékes középkori templom külső képét és belső terét.

A mai belső berendezés legfontosabb elemei a barokk szószék és oltár, melyek a 18. század második felében készültek.

A templom része a Gömör és Szepes megyék értékeit bemutató Gótikus Útnak.