A képek forrása: retep.sk

A falu közepén.
Az Árpád-kori magyar falu lakossága a 13. század második felében telepedett meg itt.

A helyi evangélikus Gyülekezeti Krónikában a ma álló templom építésének idejéül bejegyzett 1838-as dátum valószínűleg a nagy átépítés időpontját jelenti, mert az épület jellege korábbi, esetleg 18. század végi időpontra utal. Fekvése központi, ugyanannak a dombnak oldalán, amelyre a község is épült. Az íves oromzati felületű homlokzatsíkhoz épített tornyon szegment záródású és ovális ablaknyílások vannak, lizénák és ión-fejezetes pilaszterek keretezik, s az emeleti ablakok fölött fonott füzérdísz látható. A téglalap alaprajzú belső tér félkörívben végződik, s porosz boltozottal fedett. A torony alatti főbejárat festett-faragott fakarzat alatt vezet. Szószéke, oltára és keresztelőmedencéje egyaránt klasszicista. Az apszisba a régi iskola egy része is beépült.