A kép forrása: jarjan13 / Panoramio
A falut délről határoló domb oldalában.
Rövid leírás:
A község a Szilicei-fennsík nyugati lábánál fekszik. Minden bizonnyal egyike a vidék legrégebbi településeinek. Honfoglalás kori eredetéről neve is tanúskodik.

Evangélikus templomát a község fölé emelkedő kisebb hegy oldalára építették 1788-ban. Temetőkerttel övezett régi templomáról biztos adataink nincsenek, a szájhagyomány szerint azonban a mait, amely a mártonfalvi református templomra (1760) emlékeztet, a régi templom alapjaira építették. A közel négyzetes téglalap alapzattal bíró, kontyolt nyeregtetős, belül síkmennyezetes teremtemplom berendezése értékes népművészeti munka. Külön figyelmet érdemel a barokk stílusban faragott szószék-oltár. Ebből az egykor országszerte elterjedt evangélikus oltártípusból kevés maradt fenn. Az oltárral jó összhangot mutat a festett-faragott karzat. (Kár, hogy hanyagság, felelőtlenség következtében mindkettő pusztulásnak indult.) A templom északnyugati és déli oldalán még látható a XVII. századi erődítményfal maradványa.

A leírás Erdélyi Géza: Gömör vármegye klasszicista építészete című munkája nyomán készült.

Megyeháza (1.928 km)