Ország: Románia
Szélesség (lat): N 45° 45,549'
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 3
A település mai neve: Săcădate
A település magyar neve: Oltszakadát
Cím: A falu központi útkereszteződésénél
Egyéb adat:
Rövid leírás: A Szeben megyei, Árpád-kori eredetű faluban ma egy kis szórvány magyar közösség él a környék korábban döntően szász, ma leginkább román és cigány környezetében szigetet alkotva. A magyarok házai a településen belül is nagyrészt a központban csoportosulnak.

A nagy méretű templom a 13. században épült, román stílusban. Eredetileg három hajós bazilika volt, keleten patkó alakú szentéllyel. A nyugati homlokzat előtt hatalmas, zömök harangtorony áll, sátortetővel. A torony nyugati oldalán nyílik az épület legfőbb műemléki értéke, a bélletes, felül félkör záradékú, díszes, román stílusú kapu. Kőből faragott oszlopainak fejezeteit állat- és angyalfejek díszítik.

A 16. században a település lakói evangélikusokká lettek és tovább használták ősi templomukat.

A 18. században jelentősen átépítették a templomot. Középső hajóját újraboltozták, két oldalsó, alacsonyabb hajóját pedig teljesen elbontották. Ez utóbbiaknak ma már csak csekély részletei láthatóak.

A templomi berendezés legfőbb értéke a 18. századi barokk főoltár, rajta Péter és Pál apostolok fa szobraival. Sajnos e szobrokat az oltár tetején volt angyal alakokkal együtt 1999-ben egy betörés során ellopták és azóta sem kerültek elő...

Az erősen leromlott templomot a kicsiny magyar közösség nem tudja sem jó karban tartani, sem pedig a szükséges felújításokat elvégezni. Éppen ezért magyar kormányzati támogatással indult meg a felújító munka a tetőzet cseréjével 2015-ben.
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)