A település központjában
Rövid leírás:
Az Oltmelléki hegysor főágának Ny-i végében, az itt ÉK-re tartó Szeben (cibin) patak bal partján fekszik Kistorony (Neppendorf, Turnişor) község. Az egykor önálló település ma Nagyszeben városának nyugati részéhez tartozik.

Erődtemplomának különlegessége, hogy a szász templomok közül egyedül ez készült kereszthajós kivitelben, valamint, hogy templomtornya kezdetben őrtoronyként szolgált.

A helyíség 1327-ben villa Epponis, 1337-ben Epindorf, 1468-ban Neppendorf néven jelentkezik az okiratokban.
1327-ben említik először plébániatemplomát, melynek plébánosa Miklós egyben a szebeni kerület dékánja. 1332-ben ugyanez a Miklós a pápai tizedjegyzék szerint 4 évre 44 régi banálist fizet. 1351-ben Arnold, 1409-ben Miklós, 1750-ben pedig Gáspár a plébános.

A kutatók szerint a templom legalább egy évszázaddal régebbi, mint az első plébánosáról ismert adat. Ezt alapul véve a XIII. század első évtizedében épülhetett. Eredetileg háromhajós, pilléres bazilikatemplom volt, kereszthajóval, toronnyal. Ebből megmaradt a szentélynégyszög, a félköríves apszis, a déli oldalhajó keleti része, melyben az apszis beleolvadt a vastag falba.

A román-kori templomot a törökök 1493-ban elpusztították, és romjaiból csak közel egy évszázados építkezés tudta helyrehozni. 1548-ban állítják helyre a szentélyt, 1747-ben az eredeti négyzetes tornyot, a szentély és a hajó találkozásán álló négyzet fölött, de már keskenyebb alapon, így a keleti falát két új beépített pillér tartja.
Megszüntették a háromhajós bazilikális beosztást: csak egy hajó csatlakozik a régi kereszthajóhoz, két boltmező szélességével meghosszabbítva.

A hajót és szentélyt 1759–1762 között boltozzák újra, a kereszthajó déli részét 1771-ben. 1782-ben az egykori északi oldalhajó alapjaira egy új épületrészt építenek. Ekkor helyreállítják a középkori eredetű lőréses védőfalat is, mely azonban napjainkban sajnos már csak részben, visszabontva áll. Védőtornyát a 20. század közepén, az iskola építésekor bontották le.

Várhegy (11.534 km)
Szebenvár (12.592 km)