Fő utca (str. Principală, korábban Szászok utcája) 215. szám
Rövid leírás:
A középkori eredetű falu gótikus plébániatemploma - amely a reformáció idején a lutheránusok kezére került - a későbbi Betlhen-kastély dombján állt. Ez a 19. század végére már olyan rossz állapotban került, hogy a többszöri javítgatás ellenére is az összeomlás fenyegette. A település szász evangélikus lakói ezért új templom építésére szánták el magukat, melynek a falu főutcáján vásároltak telket. A régi templomot lebontották, köveit az újhoz használták fel. A Rudolf Adleff besztercei építész tervei alapján emelt templom 1908-ra lett készen, ünnepélyes felszentelését 1909-ben végezte el az evangélikus püspök. A 2. világháború végén a falu német evangélikus lakossága elmenekült Kerlésről, így ma a egyetlen evangélikus sem lakik itt. A templom így ma üres - berendezési tárgyait eladták, illetve némelyike \"eltűnt\" - és istentiszteletek sem zajlanak itt.

A keletelt tengelyű, neogótikus stílusban felépült teremtemplom nyugati, utcai homlokzatán négyzetes harangtorony áll, mellette kis lépcsőtoronnyal. Hajója téglalap alaprajzú, nyeregtetős, melyhez hosszított, a nyolcszög öt oldalával záródó szentély kapcsolódik. A hajót csúcsíves teknőboltozat fedi, nyugati és északi oldalán végig fa karzat fut benne. A legjelentősebb művészeti értékének számító oltárát, melynek közepén Jézus Krisztus gipszből készült szobra áll, 1909-ben készítette a német Stefan Römischer. Szintén ugyanekkor készült, neogót szószékének adományozóira felirat utal. A félig már beomlott sekrestyében helyezték el a korábbi, gótikus templomból származó, középkori faragványokat.