Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus templom


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 58,609'
Hosszúság (lon):
E 24° 5,002'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu délkeleti szélén emelkedő magaslat peremén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Hásság falu Szent Péternek szentelt gótikus temploma a 14. században épült fel. 1414–1415-ben plébánosát említik, aki ezidőtájt a fehérvári püspökkel pereskedett. 1446-ban Zsigmond király hássági kápolnája részére búcsú engedélyezését kérik. Ez a kápolna feltehetően a plébániatemplomhoz tartozhatott.

1874/75-ben lefektették az új harangtorony alakövét, és egyidejűleg a templomhajó meghosszabbítását is elkezdték. Az építkezést a meggyesi Gustav Fabini építőmester felügyelte. 1896-ban javították utoljára jelentősebb mértékben a templomot. A gótika korából mára csupán a szentély maradt meg, valamint a templom egyik harangja, amely 1429-ből származik.

Egy 1863-ból fennmaradt rajz, mely a templomot dél-nyugat-északnyugat felől ábrázolja, megörökítette a templom körül akkor még viszonylag épen fennálló erődítéseket: egy középkori eredetű piramistetős tornyot, a lőréses védőfalat, melyhez néhány többszintes épület támaszkodott, valamint a fa-gyilokjárót. 1874-ben a kerítőfal nagy része már romos, az északi és keleti oldal alapos javításra szorult. Ma a téglából készült védőfal visszabontott, helyenként leomlott, romos állapotban van. A legépebb részei a nyugati oldalon, a templomtorony közvetlen közelében láthatóak.

/Karczag Ákos/

Forrás: http://varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-01-14 11:56:11
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Szelindek vára (8.680 km)
Várhegy (10.623 km)
Toldi-várkastély (15.314 km)