Dr. Martin Luther Platz 1.
Rövid leírás:
A falu területe és környéke fontos újkőkori régészeti lelőhely. A 10. században a magyarok besenyő határőröket telepítettek ide. Első okleveles említése 1217-ből való, itt szerepel a „villa Golus” név. 1478-ban már „Galos”-ként említik a települést. A középkorban erődített hely volt: templomerőddel. A török időkben kétszer elpusztult. A reformáció alatt protestáns központ, sőt az ellenreformáció idején itt fogadták be az Esterházy-birtokról elűzött protestánsokat.

A falu jelentős számú, protestáns (evangélikus) lakossága azután, hogy a középkori templom végleg római katolikus kézbe jutott, 1784-ben építette fel saját templomát, akkor még csak imaházként. 1818-ban tűzvész rongálta meg, de ezt gyorsan helyreállították. Jelenlegi alakját 1888-ban nyerte el, Ludwig Schöne tervei alapján. Mai alakjában egyhajós, neoromán stílusú épület. Oltárképe 1537-ből való, Dürer Háromkirályok imádása című fametszetének másolata. Az oltárkereszt 1752-ben készült. A szószék 18. századi.

Falumúzeum (4.047 km)
Harrach-kastély (5.385 km)