wikipedia.org
Kirchengasse 1
Rövid leírás:
Az itt bányászható szerpentin kő miatt már az őskor óta lakott területen álló, híres várkastély és az alatta kialakult település Árpád-kori eredetű. A 17. században került a Batthyány grófi család birtokába.

A borostyánkői evangélikus hitközségről már 1784-ből vannak források. Templomuk 1786-87-ben épült késő barokk stílusban. Keletelt, a nyolcszög három oldalával záródó szentélyű építmény. Egyhajós csarnoktemplom. 1868-ban bővítették. 1879-ben tűzvész áldozata lett. Ezután újjáépítették, és ekkor építették a Ny-i homlokzathoz a ma is álló, hagymakupolás harangtornyot, amelyben toronyóra is működik.

A hajón két szinten is találhatók ablakok. A külső stukkódíszítés egy vár erődítéseit imitálja - talán az evangélikusok jelmondatára ("Erős vár a mi Istenünk!") utalván.

A hajó mennyezete egyszerű sík, boltozat nélküli. Központi terét két oldalról karzatok övezik. A klasszicista stílusú szószékoltár 1868-ból való, az oltárkép Krisztus feltámadását ábrázolja, J. Rohrer munkája. A keresztelőmedence 1869-ben készült. Az orgonát a magdeburgi H. Böttcher készítette 1868-ban. Ezt az 1990-es években teljesen felújították.

A templom legutolsó felújítására 2016-17-ben került sor.