A kép forrása: wikipedia
A falu központi teresedésén.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar faluról az első, fennmaradt írott források a XV. századból tesznek említést.

Nyugat-keleti tengelyű, téglalap alaprajzú, nyereg tetős templom. Mint a többi protestáns templom, amely a XVIII. és XIX. század fordulóján épült, az 1802-ben emelt, későbarokk-klasszicista stílusú pádári evangélikus templom is eredetileg torony nélkül állt. Volutás oromzatú nyugati homlokzatához csak mintegy száz évvel később építettek eklektikus stílusú, gúlasisakkal koronázott harangtornyot. Hajójának belső tere jellemző módon cseh süvegboltozattal fedett, keleten szegment végződésű.

Koháry-kastély (3.333 km)
Balogvár (4.431 km)