Cím:
A falu É-D-i főutcája fölé a Ny-i oldalon emelkedő domboldal peremén, fákkal körbevéve, az egykori Apafi kúria felújított épületétől ÉK-re.
Rövid leírás:
Almakerék település első említése 1305-ből való, kezdettől fogva a szász székek közé ékelődött magyar birtoknak számított. Az Apafiak ősi birtoka és temetkezőhelye, melyet évszázadokon át bírtak. 1775-ben a bécsi udvar döntésének köszönhetően a Bethlenek tulajdona lesz.

A templomot az Apafi család építette, több periódusban, a 13-14. században. Patrónusa Szűz Mária volt. Az épület építészeti arányai kissé szokatlanok: 36 méteres hosszához aránytalan magasság tartozik. A főhajót síkmennyezet fedi, a mellékhajóban kazettás famennyezet található. A gótikus boltozatnak az oltár fölötti zárókövén az Apafaik címerében szereplő csákó látható, körülötte felirat: „Gentile scutum Appae”. Sekrestyéje alatt a 17. században megépült az Apafiak családi kriptája. Apafi György, ma a Nemzeti Múzeumban látható, szarkofágjának fedlapja is eredetileg itt volt. I. és II. Apafi Mihály fejedelmek és feleségeik földi maradványait 1942-ben innen átszállították a kolozsvári Farkas utcai templomba, ahol a Kós Károly tervezte síremlék alatt nyugszanak.
1914-ben, a restaurálás során bukkantak rá arra a kincsre, ami Almakerék templomát híressé tette: ez az 1350-1405 között készült, gótikus freskósorozat kiterjedésében és ikonográfiai komplexitásában is egyedülálló Erdélyben. Az egyik freskón egy középkori grafity: egy 1405-ös dátum olvasható, melyet valószínűleg egy zarándok karcolt fel.) A főhajó É-i falának freskója öt regiszterre tagolódik, s 53 kompozíciót láthatunk rajta. Ezek fentről lefelé haladva: a Teremtés, Jézus születése, Passió, Jézus feltámadása és mennybemenetele történeteit. A kórus freskóin a hajó témái ismétlődnek meg, de szabadabb sorrendiségben. A stílus már az úgy nevezett udvari gótikát követi. A boltozat mezőit szegélyező és a gerendákat kísérő sávokat kagylószerű motívumokkal díszítették. A főszentélyben középkori szárnyasoltárt találunk.

A templom NY-i homlokzatán erős és magas, 5 szintes gótikus harangtorony áll, legfelső szintjén fából ácsolt körüljáró galériával és cseréppel fedett, egyszerű gúlasisakkal. Az épületet bástyával erősített, ovális alaprajzó kőfal övezi, amely valószínűleg a 16-17. sz-ban épült.

Almakerék vára (1.602 km)
Bethlen-kastély (5.124 km)