Evangélikus parókia

wikipedia.org
Burgenlandsraße 46
Az evangélikus templomhoz É-ról hozzáépítve
Rövid leírás:
Az itt bányászható szerpentin kő miatt már az őskor óta lakott területen álló, híres várkastély és az alatta kialakult település Árpád-kori eredetű. A 17. században került a Batthyány grófi család birtokába.

A borostyánkői evangélikus hitközségről már 1784-ből vannak források.Az első evangélikus prédikátor Johann Karl Osterlamm volt. A település első evangélikus istentiszteletét is ő tartotta egy magtárban 1784. augusztus 15-én.

A közösség evangélikus temploma 1786-87-ben épült késő barokk stílusban. A templom telkén, attól közvetlenül északra építették fel az "L" alaprajzú, jelentős méretű, evangélikus parókiaépületet. Ez egy kétszintes, egyszerű kialakítású, díszítés nélküli 19. századi ház, kontyolt nyereg tetővel, egyenes záradékú ablakokkal.