Evangelikus erődtemplom

Strada Vurpăr 1
Rövid leírás:
A fennmaradt adatok szerint a templom 1230-ban épült román stílusban. Háromhajóst épület, amelynek főhajója közel négyzet alaprajzú. A templom torony nélkül épült. Mellékhajóinak szentélyvégződése eredeti állapotában maradt meg, bár az északi mellékhajót a 16. század elején átépítették és a sekrestyéhez csatlakozik. Ekkor épül a főhajó új poligonális, a nyolcszög három oldalával záródó szentélye.
A templom homlokzatán az északi és déli mellékhajókba félköríves oldalkapuk nyílnak, az északi kapu ívmezejében ma is látható egy 13. század faragott dombormű, amelyen egy életfa, egy oroszlán és egy mitikus, félig oroszlán, félig hal állat jelenik meg, amint egy háromlevelű liliom felé nyúlnak mellső lábukkal. A vidék egyik legrégebbi domborművének számít az itt fennmaradt motívum. Hasonló, román kori mitikus alakokkal és életfával díszített faragott dombormű látható Vízakna szintén 13. századi templomának déli kapuzatának déli oromzatában.
A főhajót síkmennyezet fedte, amelyet a 18. században dongaboltozattal váltottak fel. Tornyát 1750-ben építették a nyugati homlokzathoz.
Mint erődtemplomot, kör alakú kőfal védte, amelyet később jelentős részében elbontottak.
A falu lakói a 18. század elején áttértek a lutheránus vallásra.