Evangélikus erődtemplom

A képek forrása: varak.hu

A falu központjában.
Rövid leírás:
Veresmart (Rothberg, Roşia) falu az Oltmelléki hegysor területén fekszik. 1327-ben említik először oklevélben de Ruffo Monte néven. 1337-ben Weryzmorth, 1413-ban Veresmort, 1435-ben Veresmarth, 1468-ban Rodenberg, 1526-ban Rottenberg formában fordul elő.

1327-ben plébániatemploma van, plébánosa Ludvik. Ez a Lajos plébános a pápai tizedjegyzék szerint 1332–1335 között 36 régi banálist fizet. 1414-ben János a plébános. Maga a templom régibb, mert Veresmart az első Szeben vidéki települések közé tartozik. A templom építésének idejét 1225-re teszik, amit alátámasztanak román kori stílusjegyei is: a román stílusú, torony nélküli bazilikális templomok között az egyik legépebben fennmaradt templom.

Széles, rövid hajója a vurpodi és a kisdisznódi templommal hozza rokonságba. Épen megmaradt eredeti félköríves szentélye és főapszisa. Az oldalhajók kis apszisai módosultak. A hajó ablakait is szélesítették. Sima mennyezetét 1889-ben barokk boltozattal cserélték fel. A nyugati homlokzat elé a XVI. században előcsarnokot építettek.

Egykor védőfal vette körül XVI. századi bástyatornyokkal. Ezekből most csak egy áll, a délnyugati zömök harangtorony. Oltára barokk stílusú, 1782-ből való.

Középkori tiszta katolikus lakói a reformáció idején lutheránusok lesznek, a templommal együtt. A XVIII. században lutheránus anyaegyház, és még a XX. század elején is az volt. A román kommunista diktatúra idején szász gyülekezete nagyrészt elhagyta az országot, így ma veszélyeztetett a fennmaradása.

Várhegy (1.670 km)
Városerődítés (12.663 km)