Evangélikus erődtemplom

Strada Vard 28
Rövid leírás:
Vérd falva Szeben vidékének legkorábbi telepítések közé tartozik, erre utal temploma is, amelyet a 13. században építettek román stílusban. Egyhajós, keresztboltozatos csarnoktemploma van. Középkori szentélyzáródása nem ismert, azt 1853-ban meghosszabbították, jelenleg egyenes záródású. Ekkor az ablakokat, és a templom külső megjelenését is átalakították. A régi román kori ablakok helyett egyenes záródású ablakok kerültek kialakításra. Feltételezhetően eredeti szentélye félköríves záródású lehetett. Korábban egy 17. századi Kálvária-oltár díszítette.
Harangja Erdély egyik legrégibb harangjai közé tartozik, 1438-ból származik.
A templomot fal vette körül, amelyet mára jelentős részben elbontottak, csak néhány rövidebb szakaszon látható.
A reformáció idején a falu lakosai a templommal együtt evangélikus vallásúak lettek. Jelenleg a templom használaton kívül van, berendezési tárgyait elszállították.