Evangélikus erődtemplom

A képek forrása: varak.hu

A település központjában, a domb oldalában
Ugra helység 1325-ben Galt, 1488-ban Gald néven jelentkezik az oklevelekben.

Egy római vár köveinek felhasználásával a XIII. század elején építik templomát. Erről egy befalazott római kő is tanúskodik. Hosszan elnyúló bazilikás templom. A román stílust képviseli. Gerevich szerint kapuján esztergomi hatás mutatkozik. „Régi, de annyira át van alakítva – amint Orbán írja –, hogy az átmeneti korszak egykor díszes épületére alig lehet ráismerni.” Eredetileg Szt. András tiszteletére szentelték. A mellékhajókat 1500-ban lebontják. Újabb javításkor dongaboltozatot kap. A templomot fogrovátkás várfal övezi, tornyokkal. Sok, vihart állott ki, többek között 1658-ban áldozatául esik a tatár kán büntető hadjáratának.
Két kápolna is volt a templomon kívül.

Középkori tiszta katolikus lakói a reformáció idején lutheránusok lesznek, a templommal együtt. A település érdekessége, hogy a 19. század elején az itteni lutheránus hívek még kétnyelvűek voltak. Egyik vasárnap szászul, másik vasárnap magyarul végezték az istentiszteletet, de végül is a szász maradt az uralkodó. Régi oltárukon magyar volt a felirat.

A templom körül szabálytalan alaprajzú, a 13-17. században emelt védőfal áll, melyet tornyokkal, köztük délkeleten gyilokjárós kaputoronnyal erősítettek meg.

A leírás forrása: varak.hu

Haller-kastély (3.201 km)