Evangélikus erődtemplom

Ország: Románia
A település magyar neve: Nagykapus
A település német neve: Grosskopisch
Cím: A belterület északkeleti részén
Rövid leírás: Az Oltmelléki hegysor területén, a Kapusi-patak mellett fekszik Nagykapus község.
1283-ban említik először az oklevelek Copus néven. 1345-ben Kapus, 1359-ben Magnus Kopsch, 1342-ben Sops Maior, 1523-ban Kapusch formában jegyzik. 1238-ig székelyek lakják.

Mai temploma 1320-ban épült, utóda a korábbinak. Háromhajós bazilika. A XV. században nagy átalakításokon megy keresztül. A XIV. századi vastag falú torony érintetlen marad. Az oldalhajókat viszont lebontják. Kelet felé meghosszabbított tágas szentélyt építenek hozzá. Gótikus színezetet kap: záródása, csúcsíves ablakai, kőrácsos díszei alapján a berethalmival hozzák rokonságba. Korát a sekrestyeajtó szemöldökkövére vésett évszám örökíti meg: 1519. Ekkori plébánosának neve is itt olvasható: „PLS (plébános) Lazarus A.D. 1519 Preerat.” Ez az ajtó már reneszánsz díszítésű.

A háborús idők miatt nem tudják a tervezett átalakításokat elvégezni. Ezért a szentély magasabb marad, mint a hajó. Meghagyják a középhajó sík mennyezetét, míg a szentély csillaghálóboltozatot utánzó bordázatot kap. Hálóboltozatos a sekrestye is, melynek emeletén kápolna van. 1795–1799-ben a sík mennyezetet dongaboltozattal helyettesítik.

Az 1802. évi földrengés okozta károkat csak 1830-ra javítják ki, visszaépítve az oldalhajókat is. 1558-ból való szárnyasoltára a Fájdalmas Jézust örökíti meg két angyallal. Később a nagyszebeni lutheránus nagytemplomba kerül.

A XVI. századi erődítések idején védőerkélyes emeletet húznak a hajó és a szentély fölé és kör alakú várfallal veszik körül. Ekkor épült nyugati kaputornyából csak az elfalazott kapunyílás maradt meg.

Északkeleten egy, a várfalból kiemelkedő védőtorony, délnyugaton egy bástya
védelmezte. A tornyot bástyává erősítették. Egy XVI. század elejéről származó kehelyről feltételezik, hogy medgyesi műhelyben készült.

A templom német ajkú, evangélikus gyülekezete a román kommunista diktatúra idején zömében elhagyta az országot. Az épület további sorsa ezért veszélyeztetett.

A leírás forrása: Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek. Idézi: www.varak.hu
Adatlapot készítette: szépmíves