Evangélikus erődtemplom

Forrás: wikipedia.org
Mirkvásár 339 szám
Rövid leírás:
A település első alkalommal egy egyházi adóösszeírásban 1400-ban tűnik fel Stristfordin néven. 1442-ben Mirkevására, 1448-ban Strithfort néven jelentkezik az oklevelekben. 1558-ban Streifort, 1733-ban Migvásár a neve.

Első háromhajós, nyugati toronnyal ellátott temploma valószínűleg a 13. század folyamán épülhetett. A Királyföld többi szász településéhez hasonlóan a 15. század végén vagy a 16. század elején kezdhették el erődíteni. Ekkor falazhatták el a templom nyugati főkapuját, amely helyett az északi és a déli oldalon alakítottak ki kisebb bejáratokat. Ugyancsak a 16. száza elején emelhették a sarokbástyákkal ellátott, négyszögletű kerítőfalat is. A 6-7 méter vastag falak belső oldalán fa pillérekre támaszkodó gyilokjáró volt. A bástyák közül ma már csak a délkeleti saroké áll, amelynek falán 16. századi feliratok olvashatóak. A kerítőfal nyugati oldalát a 19. században bontották le. Ugyancsak ekkor omlik össze a korábban megrongálódott északkeleti bástya is. A templom harangtornya 1848 és 1858 között épült.

Források:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.
Crîngaci Maria-Emilia, Bazilici romanice din regiunea Sibiului. Analele Asociației a Tinerilor Istorici din Moldova, Ed. Pontas, Chișinău, 2001

Parasztvár (6.082 km)
Haller-kastély (9.321 km)