Evangélikus erődtemplom

Ország: Románia
A település mai neve: Avrig
A település magyar neve: Felek
A település német neve: Freck
Cím: A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás: A Fogarasi-havasok ÉNy-i lábánál, az Olt lapályán, a DK-ről jövő Feleki (Nagy) patak mellett fekszik Felek község.

A helyiség 1364-ben Affrica néven jelentkezik a forrásokban. 1413-ban Ebrek, 1413-ban Ebreg, 1495-ben Frick, 1582-ben Freck formában szerepel. 1384-ben plébániatemploma van, ebben az évben plébánosa Miklós. 1510-ben Silei János a plébános.

A templomról a művészettörténészek azt állapították meg, hogy a román kor alkotása, a XIII. század elején épült, a tatárjárás előtt, vagy közvetlenül a tatárjárás után. Szt. Katalin volt a védőszentje. Eredetileg háromhajós tornyos román stílusú bazilikának épült. A torony a főhajó nyugati homlokzatánál állt. A szentély félköríves volt és a hajóhoz szentélynégyszög közbeiktatásával csatlakozott. Az oldalhajókat később, a XV. vagy XVI. században lebontják és az árkádsorokat befalazzák. A szentélyből is csak a szentélynégyszög marad meg. A vastag falú torony nyugati falához épített előcsarnok mélyén, a díszes román kori félköríves kapu ívében és oszlopfőin figurális szoboralakok bűnök és erények viaskodását szemléltetik. Az oszlopfőket kőfaragványok díszítik.

A XV. században emelt erődítésekről 1507-ből van adat. Középkori katolikus lakói a reformáció idején lutheránusok lesznek, a templommal együtt. Az egyház az 1700-as években megejtett újabb módosításokkal nyerte mai formáját. A templom védőfala már nem eredeti magasságában áll, de még mindig jól megfigyelhető.

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 628. A szöveg és a képek forrása: http://varak.hu
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)