Evangélikus erődtemplom

Ország: Románia
A település mai neve: Daneş
A település magyar neve: Dános
A település német neve: Dunesdorf
Cím: A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás: Középkori templomáról nem ismerünk adatokat, mivel azonban ezen a környéken már a 13. században szász telepesek éltek, a falu és a templom keletkezése is alighanem erre az évszázadra tehető. A település 1348-ban a kolozsmonostori apátság birtoka volt. 1506-ban templom építése miatt a község adómentességet kapott. A korábbi templom helyén ekkor egy későgótikus csarnoktemplom épült fel, amelyből mára a sokszögű szentély, az oldalfalak és a támpillérek maradtak meg. A szentélyt hálós boltozat fedi, keleti részén egy hármasívű, kőcsipkés ablakkal.

A plébánia épülete 1794-ből való.

1855-ben a templomot átépítették, 1868-ban elkészült a hajó fölötti boltozat. 1927-ben a segesvári Franz Letz építész tervei alapján a templom nyugati falánál fa gyilokjáróval ellátott új harangtornyot emeltek.

A templomot a 16. század elejétől várfal veszi körbe, amit északnyugaton lebontottak. Délkeleten egy kisebb torony áll, ami egykor kapu és harangtorony volt.
Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 615-616

Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)