Evangélikus erődtemplom
Ország: Románia
Szélesség (lat): N 46° 11,296'
Hosszúság (lon): E 24° 3,445'
Védettség van? igen
Védettség száma:
Típus: Templom
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve: Bălcaciu
A település magyar neve: Bolkács
A település német neve: Bulkesch
A település latin neve:
Cím: A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás: A Küküllőközi dombvidék Ny-i részében, a Bolkácsi-patak mellett fekszik Bolkács falu. 1319-ben jelentkezik először az oklevelekben Bolkach néven, 1324-ben Bolkách, 1332-ben Balkaz, 1395-ben Balkas, 1482-ben Bolkach, 1606-ban Bolkács formában fordul elő. Egy 1319-es oklevél plébániáról tudósít. 1332-ben papja, János a pápai tizedjegyzék szerint 60 dénárt fizet, majd 50 dénárt. 1448-ban Hunyadi János oklevelében is feltűnik Bolkács papja, név nélkül.

A falu központjában emelkedő domb tetején álló mai szász evangélikus erődtemplom elődje egy XIV. századi kisebb gótikus templom volt, melyet a későbbiekben erősen átalakítottak. Egykori falaiból a nyolcszög három oldalával záródó, támpilléres, kulcslyuk formájú lőrésekkel ellátott szentélye maradt meg, melyet felül fából készített, zárt védőfolyosó fut körbe.

A templomot a XVI. században csaknem szabályos kör alakban védőfallal kerítették, melyet belülről fedett védőfolyosókkal láttak el (ezek mára elpusztultak), kívülről pedig öt külső toronnyal és egy kaputoronnyal erősítettek (ez utóbbit mára lakóházzá alakították).

A régi templomot a XIX. század eleji munkálatokkal alaposan kiforgatták eredeti stílusából, az "új" háromhajós épület nyugati homlokzata elé a XIX. század közepén barokk és klasszicista jegyeket viselő harangtornyot építettek. A torony alól lépcső vezet a hajó fölötti térbe, s innen a szentély körüli védőfolyosóra lehet jutni. Léstyán Ferenc így írja le a templomot: „Ebből a templomból változatlanul csak a szentély maradt meg, északi oldalán a sekrestyével. A szentélyt a védelmi erősítések során védőbástyákkal, magas támpillérekkel alátámasztva, három emeletre emelik. A szentély érdekessége, hogy míg déli fala egyenesen halad, az északinak ferdén behajlik a tengelye. A régi hajót, melynél feltételezik, hogy harangtornya és védőerkélye is volt, 1807-ben lebontják és a középkori szentélyhez 1807–1810 között egy háromhajós tágas templomot építenek. A hajók egymagasságúak és dongaboltozatosak. Ma is álló karcsú tornya 1856-ban készült.

A templomot kettős fal vette körül. A belső falat lebontották s anyagát az új hajók építéséhez használták fel. A külsőt épen megőrizték. Az eredeti 6 bástyatoronyból 5 ma is áll. Az északi tornyot 1933-ban bontották le, és leomlás fenyegeti a délnyugati bástyát is. A templom domborművel díszített harangja egyidős a régi templommal, XIV. századi. Domborműve Sámson küzdelmét ábrázolja az oroszlánnal.” Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 583-584.

A leírás és a képek forrása: http://varak.hu
Adatlapot készítette: szépmíves
Adatfelvétel ideje: 2018-06-11 13:11:26
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Összetett keresés