Evangélikus erődtemplom

A falu központjában.
Rövid leírás:
Apold román stílusú temploma a 13. században épült, ám a 15. században átépítették, ekkor már késő-gótikus stílusban. Ekkorra készült el harangtornya is. A templom egyhajós, szentélye sokszög záródású, északi falába 1500 körül csúcsíves díszekkel ellátott szentségfülke került.
Az erődítések kiépítésére a 16. században került sor. A harangtornyot megemelték, lőrésekkel és gyilokjáróval látták el. A főhajó és a szentély fölé is védelmi emeletet építettek, ami támpilléres boltozaton nyugodott. E mögött szuroköntőket alakítottak ki. Az épületet kettős kerítőfallal vették körbe, ebből a külső teljesen megmaradt (3-4 méter magas), a belsőt már részlegesen elbontották. A falat több bástya is erősíti. Délkeleten a Fehér-torony háborús időkben lakhatásra, délnyugatra a Zabtorony a belső falgyűrű kaputornyául szolgált. Déli oldalán megfigyelhető a valamikori csapórács vezetősíne.

zsófi94

Bergkirche (7.754 km)