Evangélikus erődtemplom

A falu központjában, a fő utca orsó alakú kiteresedésének közepén.
Rövid leírás:
Az egykor Küküllővárhoz tartozó falu evangélikus erődtemploma 1402-ben épült, egy korábbi (a XIV. századból való) templom helyére. Későgótikus stílusú, egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom. Az évszázadok során többször megrongálódott, elsősorban a török pusztítás miatt. Első restaurálása 1506-ra datálható, amikor is egységes hálóboltozatot kapott, és szentélyének külső falát támpillérekkel erősítették meg. A körülötte húzódó erődfalat és a déli kaputornyot is ekkor fejezték be. A fal zömmel téglából épült, magassága 6, szélessége fél méter. Ezen két sorban lőrések, néhol szuroköntő rések is találhatók.
1766-ban, 1825-ben és 1882-ben is renoválták, a végítéletet az épület számára mégis az 1970-es években eltávozó szász polgárok helyére beköltöző románok mondták ki. Innentől ugyanis teljesen elhanyagolták, sőt, ki is fosztották a templomot, ami mára életveszélyes állapotban van.

zsófi94

Haller-kastély (7.225 km)