Evangélikus Polgári Leányiskola volt épülete

A régi tornaterem az udvaron.

A képek forrása: retep.sk
A Berzétei (ma: Šafárik) utca keleti oldalán
Rövid leírás:
A nagy múltú bányavárost a 13. században ide érkező, a környék érceit kitermelő, német ajkú bányász telepesek alapították. A település templomai, legfontosabb középületei, legtehetősebb polgárainak házai a középkori eredetű, téglalap alaprajzú fő téren, ill. az ebből nyíló utcákban épültek fel.

A reformáció századában protestánssá lett város lakossága évszázadok óta magas színvonalú evangélikus oktatási intézményeket működtetett. (Emellé a 18. századtól csatlakoztak a római katolikus iskolák is.) Ezen intézmények a Kiegyezés utáni évtizedekre már rendszerint korszerűtlenekké váltak, eljött az ideje az új, modern iskolák felépítésének.

Az evangélikus leányiskolát Czékus István Tiszai Kerületi evangélikus püspök alapította. Az oktatás az 1886/87. tanévben kezdődött meg: nyolc éven keresztül két osztályban tanultak a diákok. Az 1895/96. tanévben az iskolát átszervezték és osztályoknak a számát felemelték négyre. Az iskola költségeit közadakozásból fedezték. A diáklányok száma 80-100 volt.

Az iskolának helyet adó ház 1897-98-ban épült, kifejezetten az iskola részére. Az épületegyüttesbe két-két régebbi, \"L\"-alaprajzú házat vontak be, (a Pekár és a Tomory család korábbi házát). Az utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, egy emeletes, nyereg tetős, cseréppel fedett, eklektikus stílusú iskolaépület kissé aszimmetrikus \"E\" alaprajzú. Rusztikázott homlokzatának két szárnyát barokkos manzárd hangsúlyozza. Tengelyében nyílik a vakolatdíszekkel kiemelt főbejárati kapuja. A szomszédos tanári lakások és a diákotthon is az iskola részei voltak.

Az iskola mögött, keleti irányban, a szomszéd telken áll a régi tornaterem épülete. Az 1892-ből származó, kategóriájában korainak számító épület eredetileg a túlsó (keleti) oldalán álló, épületként ma is fennálló, egykori Evangélikus Gimnáziumhoz tartozott.

A leíráshoz felhasználtuk a Projekt R13 - www.retep.sk anyagát.