Evangélikus (egykor Szent Miklós) templom

Beszterce, Fő tér
Rövid leírás:
A korábbi, a 14. században épülhetett háromhajós, bazilikális elrendezésű templom építése - két nyugati tornyának felépítésével - 1430 körül fejeződött be. A jelenleg látható - az eredetit jelentős mértékben átértelmező, a két korábbi tornyot is nélkülöző – templom építése a 15. század végétől 1563. ig tartott. A háromhajós csillagboltozatos későgótikus csarnoktemplom építésének és befejezésének meghatározó mestere, a 16. sz. közepén Petrus Italus de Lugano volt.
A templomhoz kissé szervetlenül kapcsolódó nyugati torony a 15. század 80-as, 90-es éveiben készült a várost védő védművek tornyaként.
A templom eredeti berendezésének jelentős része megmaradt. Későközépkori padok, sekrestyeszekrény és két stallum (Bethleni Benedek, 1516; György ispotálymester, 1508) képviseli a legértékesebb berendezési tárgyakat. Bethleni Benedek, 1516 stallum már részben reneszánsz stílusjegyeket mutat.

A képek forrása: Ianovits István Zsolt, http://szekelyfolditemplomok.weebly.com
Marcius