Etelka-huta

Ipari objektum
Cím:
A falutól északra tartó országút mentén kialakult, önálló telep, Nižnaslanská Baňa (Alsósasó-Bánya) területén, az úttól keletre.
Rövid leírás:
A középkori eredetű bányásztelepülés, Alsósajó község határában a 18. században néhány bucakemencés hámor működött, melyek egyikét az Andrássy-család működtette. Andrássy Manó (a „Vasgróf”), aki jelentős vasipari vállalkozó volt, 1867-ben a hámorműhely helyére nagyolvasztót épített, amit Etelka hutának neveztek. Az üzem 1900-ban a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. tulajdonában került, 1907-ben fejezte be működését.

Az eredeti, faszenes nagyolvasztói üzemből a nagyolvasztó és a szomszédos épület maradt meg, mely az adagok előkészítését szolgálta. A nagyolvasztó és az előkészítő épület a kohó torokszintjénél kapcsolódik össze, mely fölé közös tetőszerkezetet építettek. A nagyolvasztó pilléres szerkezetű, fújtatóját vízikerék hajtotta. A kohó az országút mellett, a nemrég bezárt bányaüzem területén található.

A leírás a www.vaskultura.hu honlap felhasználásával készült. Szíves segítségükért itt is köszönetet mondunk.

Sárkány-kúria (3.114 km)
Fogadó (4.915 km)