Erzsébet királyné mellszobra

Világi plasztika, szobor
Cím:
Kúpelný ostrov (=Fürdősziget) A város K-i szélén, a Vág egykori szigetén lévő fürdőtelepen, egy fürdő épület falához állítva
Rövid leírás:
A Vág szigetén természetes módon feltörő hőforrások vizének gyógyhatását minden bizonnyal már a római korban is ismerték. Az Árpád-kori eredetű Pöstyén történelmét végig kíséri a hőforrások hasznosítása. Első írásos forrás a 16. században emlékszik meg a fürdőről. Az újkorra komoly méretű, kiépített fürdőtelep alakult ki a forrás körül.
Itt, az ún. Fürdőszigeten (ma szlovákul: Kúpelný ostrov) állították fel 1902-ben I. Ferenc József császár és király néhány éve tragikus körülmények között elhunyt felesége, Erzsébet (Sisi) magas talapzatra emelt, márvány mellszobrát, Jankovich Gyula alkotását. Ezen Erzsébetet fiatalon, magyaros ruhában, diadémmal ábrázolta, vélhetőleg valamely, az 1867-es koronázása környékén készült képe alapján. Nem soká állt fenn a szobor, azt vélhetőleg 1918-ban az országrészt elözönlő cseh légionáriusok ledöntötték. Évtizedekig lappangott, majd az 1999-es rendszerváltás után állították vissza Pöstyénfürdőn, de nem eredeti helyére. Ma szlovák és német nyelvű felirat tudatja, hogy osztrák-magyar császárnét ábrázol.

Irma-fürdő (0.038 km)
Ducó vára (4.591 km)