Megújulásunk támogatója:  

Érseki palota


A kép forrása: Gausss / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,196'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,466'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Városi palota
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő utca (Hlavná) 28.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket.

A Kassai Püspökséget I. Ferenc király alapította, pápai jóváhagyással 1804-ben. Területét, az egykori Abaúj, Zemplén és Sáros vármegyét, az Egri Püspökség területéből hasították ki. Székesegyháza a kassai dóm lett. 1995-ben II. János Pál pápa, kassai látogatása alkalmával a püspökséget érseki rangra emelte.

A kassai püspöki rezidenciát a fő tér Nyugati térfalában, a dóm tőszomszédságában alakították ki, megvásárolva az itt álló, középkori eredetű polgárházakat. Először 1804-ben a Csáky- és a Sztáray-házat egyesítették, majd 1893-ban a Dél felől szomszédos Gering-házat csatolták az épülethez, kialakítva mai homlokzatát. Így jött létre az egységes, késő barokk homlokzat. Középtengelyében áll a kőkeretes főkapu, mely fölé az első emeleti rezidencia oszlopokon álló, kovácsolt vas rácsos erkélye emelkedik. A kapu tengelyében a főpárkány fölé emelkedő oromzaton Ocskay Antal püspök kőből faragott címere látható.

E házban több kiemelkedő személyiség is megszállt, így István főherceg, I. Ferenc József és IV. Károly királyok, illetve 1995-ben II. János Pál pápa is.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-03-11 17:12:07
 
 

Állapotjelentések

2013.06.09 11:42 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 43,195' E 21° 15,472' - egyéb

Az épület állapotát összességében jónak ítélem meg. A lábazatnál található némi felvizesedés, de ez minden ilyen épületre jellemző.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kisdyánum (0.037 km)
Orbán-harang (0.078 km)
Vitéz-ház (0.098 km)