Erdődy-kastély

Schloß 1
Rövid leírás:
A település nevét feltehetőleg arról a fűzfákkal benőtt területről kapta, amely a honfoglalás idején a gyepüvonal része volt. Magát a települést 1221-ben említik először. A vörösvári uradalom része.
Az Erdődy család 1499-től birtokolta.

Az Erdődyek először a 16. században egy uradalmi épületet hoztak létre a területen. Ezt építették át kastéllyá a 17. században, majd 1780-as években bővítették, barokk stílusban. A tervező építész ekkor feltehetőleg J. A. Hillebrandt volt. Mai formáját a 19. században nyerte el. Az épület képe ma későbarokk - klasszicista stílusú.

Az "U" alaprajzú épület főhomlokzata az udvari hosszanti oldalon található. Ennek középpontjában, kissé előreugró rizalitban nyílik a kocsibejáró, valamint fölötte a copf stílusú áloszlopokkal tagolt, három félköríves ablakkal kiemelt emeleti rész. Kétoldalt mind a földszinten, mind az emeleten 5-5 db, négyzetes ablak található.
Az északi szárny egy, míg a déli és a középső szárny két szintes.

A kastélyban a 19. század első negyedében alakították ki a báltermet. A kápolnát 1850-ben építették neogót stílusban. Egykor a lépcsőházban állt egy, Hadrianus római császár idejéből származó, római mérföldkő, ám ez ma a település iskolájában tekinthető meg.

1820-ban a kastély körül nagy angolparkot hoztak létre. 1945-ben a kastély teljes berendezése elpusztult. A kastély jelenleg magántulajdonban van. 2010-ben sikerült restaurálni a nyugati szárnyat, 2012-ben a kovácsoltvas kaput és a kápolnát. Azóta ismét rendezvényeket tartanak a kastély falai között.