Eperjesi vértanúk emlékműve

Világi plasztika, szobor
Fő tér, az evangélikus kollégium északkeleti sarkán
Rövid leírás:
A város történetének legismertebb tragédiájára 1687-ben került sor. A lázadó Thököly híveinek megbüntetésével megbízott gróf Caraffa (olaszosan Carafa) Antal tábornok 1687 februárban érkezett Eperjesre. Ostromállapotot hirdetett városban, majd elkezdődött a perek sorozata. A megvádoltak főleg gazdag, protestáns nemesek és polgárok voltak, akiket kuruc összeesküvésben igyekeztek bűnösnek találni. A szándékoltan kegyetlen kivégzések március 5-én kezdődtek, és a legenda szerint Caraffa a vérpaddal szemközti ház erkélyéről nézte végig őket.
A kegyetlenkedés országos felháborodást váltott ki. A pozsonyi országgyűlésen az egyik váltságdíj fejében szabadon engedett áldozat megmutatta a kínzások nyomait a testén mire I. Lipót császár a küldöttek követelésére kénytelen volt a tábornokot visszarendelni. Caraffa november 16-án elhagyta a várost, a az áldozatok családjai amnesztiát kaptak. A vérpad helyén később egy Mária-oszlopot emeltek.

1905-ben indult közadakozás Mayer Ede kezdeményezésére egy emléktábla elhelyezésére az áldozatot tiszteletére. Két évi gyűjtés után végül Markup Bélát egy két méter magas kőből készítendő emlékmű kifaragásával bízták meg. A dombormű a tábornokot ábrázolja, mellette a csuklyába bújt hóhérral. Alatta egy márványtáblára az áldozatok, összesen 24 ember nevét vésték fel. Az emlékmű felavatására 1908. június 11-én került sor.

Az adatlap a Köztérkép adatainak felhasználásával készült.