Megújulásunk támogatója:  

Élesdi könyvtár, takarékpénztár és postaépület


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,549'
Hosszúság (lon):
E 22° 23,888'
Védettség van?
nem
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Bábolna (Bobâlna) utca 2-4. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Élesd központjában található az, a földszintes ingatlan, amelyet 1897-ben saját használatra épített Létai András helyi építész, majd 1916-ban adta el Hercz Sámuel családjának. Itt működött sokáig a Léderer József által alapított Körös-völgyi Takarékpénztár is. A második világháború után a Román Nemzeti Bank fiókja és a helyi posta kapott benne helyet.Eklektikus és klasszicista jegyeket hordoz a főútra néző, meglehetősen hosszú, nyeregtetős ingatlan. Tulajdonképpen két ikerépületről áll. A keleti eredetileg lakóház volt, ma a városi könyvtár, illetve egy bolt működik benne. A másik részében ma is a posta található.
Jellegzetes az épület két szélső, három-három tengelyes része. A falsíkot lizénák tagolják, egyenes záródású, keretezett ablakai vállpárkányra futó íves szemöldökkel rendelkeznek. Az ívben domborműfej, alatta a szemöldökfrízben domborműdíszítés és díszes gyámok láthatók. A könyöklőpárkánnyal egyvonalban övpárkány húzódik. Az épületet alól lábazat erősíti, koronázópárkánya alatt fogazott ívsor és attika található. Mindkét épület utolsó nyílászárója hármasablak volt. Az épület középső, öttengelyes része aszimmetrikus, az épület hosszában a falsík vonalazott. A nyugati épület homlokzati díszítése hasonló, falazata téglaburkolatos és az ablakok könyöklőpárkánya alatt kötény húzódik, a megtört szemöldök alatti tükrös mezőben levő koszorús levélfüzérek egy kagylóban futnak össze. A koronázópárkány alatt konzolos övpárkány húzódik. Az épületnek két bejárata van. A nagykapu fölső része kovácsoltvas díszítésű, középen Létai András monogrammja és az építés dátuma látható.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-11-30 18:14:52
 
 

Állapotjelentések

2014.03.07 16:17 mokuska09 állapot: 4 - koordináta: N 47° 3,525' E 22° 23,926' - egyéb

Igazából 2 épületrész állapotából lett a 4 - es, mert az egyik fele nemrég lett renoválva ez 5-ös , viszont a másik fele nagyon elhanyagolt ez 3-as.
Az épületsornak az a része ahol a könyvtár működik nemrég lett helyrehozva kitűnő állapotban van. Viszont változtattak az épület formájában , megemelték a homlokzati részt és beépítették a tető teret.
Az épületsornak az a része ahol a Posta működik nagyon el van hanyagolva. Vizesedik a fal a vakolat sok helyen mállik van ahol már a téglafal látszik, a nyilaszárókról is lekopott a festék sok helyen.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Jakabfi-ház (0.105 km)
Létai-ház (0.107 km)
Lakóház (0.346 km)
Zichy-kúria (3.539 km)