Egykori pálos kolostor

Olaszország
Templom és kolostor, rendház
Santa Maria di Galeria
Rövid leírás:
A Rómától északra lévő templomot 1512-ben kapták meg II. Gyula pápától a magyar pálosok, akik 1454-től működtek a római Chiesa di S. Stefano Rotondóban. A háromhajós templomhoz (Chiesa di S. Maria is Celsano) a 16. század során építettek ki kolostort a szerzetesek. A S. Stefano Rotondóhoz tartozó római kolostort 1578-ban megszüntették, ekkor a S. Maria (a templom és a kolostor) a Collegium Hungaricum, majd következő évben a Collegium Germanicum et Hungaricum lett a tulajdonosa, amely megkapta a pápától a közeli elhagyatott Galeria városát a környező területekkel együtt. A templomot és a kolostort hamarosan átvették a jezsuiták, 1816-tól pedig plébániatemplom.
A templom mellett lévő épület homlokzatán napjainkban is olvasható a COLLEGIVM GERMANICVM HVNGARICVM felirat.

A templom a 11. századból származik, falképei a 15-16. században készültek. Napjainkban jelentős zarándokhely egy Madonnát a gyermekkel ábrázoló oltárkép miatt, amelyet a pálosok hoztak magukkal Magyarországról a török veszély elől. A kegykép feltehetően a 11-12. században készült, bár van olyan elmélet is, hogy 14. századi alkotás, amire a Szűzanya vörös ruháján lévő liliomok (esetleges Anjou-motívum) utalhatnak. Az oltárképet (amelynek Itáliába szállítását a templom 16. századi falképein is megörökítették) ismereteink szerint eddig csak ikonográfiai-művészetörténeti szempontból vizsgálták, természettudományos kutatásra nem került sor.

Fotóink a plébánia internetes oldaláról származnak. A templom felújítás miatt az adatlap készítésekor zárva volt.

Palazzo Falconieri (19.013 km)
Nyári palota (330.879 km)