Egykori evangélikus, mai ortodox templom

Királynémeti, 196. szám, a falu délnyugati széle közelében, még belterületen emelkedő, kis dombon
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű falu első lakói - a település neve szerint - a 12. században Dél-német területről e vidékre telepedett bajorok lehettek.

A település ma álló templomát - szentségtartó fülkénének kialakítása alapján - a 16. század elején emelték, mint egy hajós, poligonális szentélyű épületet, külön álló toronnyal. E legkorábbi periódushoz tartozó több középkori elem (szentélyboltozat, néhány gótikus kőrácsos ablak a szentélyben, szentségtartó fülke, stb.) máig fennmaradt. Mai képét a 19. század végén végrehajtott, historizáló stílusú felújítás nyomán nyerte el. Ekkor a hajót újraboltozták, ablakait az eredetinél nagyobbra építették át. Nyugati homlokzata ekkor kapta mai, neoromán képét, de ekkor készültek a hajóban a karzatok is.

A templomot szabálytalan kör alakú erődítésfal veszi körbe. Ennek bejárata fölött a falakkal egy idős, vagyis 16. századi torony áll, egyedül legfelső szintje későbbi: 1838-as.

Az épület a modern korban került át az ortodoxok használatába, akik belső berendezését saját liturgikus igényeiknek megfelelően építették át.