Egyetemiek Háza (ma Akadémiai Kollégium)

Cím:
Emmanuel De Martonne u. 1. és I.C. Brătianu (volt Király) u. 4. (a Babeş-Bolyai Egyetem főépületének keleti szomszédja)
Rövid leírás:
Az épület telke kiemelkedően jelentős a magyar kultúra történetében, hisz e helyen állt az 1803-1821. között épült kőszínház, amely nem csak Kolozsvár, hanem az egész magyarság első ilyen állandó építménye volt. Miután a társulat egy évszázaddal később, 1906-ban a mai nemzeti színház modern épületébe költözött, az ősi teátrumot az egyetem vette meg és gyűjteményeit helyezte el benne. Végül 1934-ben lebontották.

A belváros e frekventált telkén 1935-37. között, George Cristinel bukaresti építész tervei szerint épült fel a mai, jellegzetes, modernista épület, az Egyetemiek Háza. Névadója II. Károly román király lett, aki a ház felavatásán is jelen volt. 1940., Észak-Erdély Magyarországhoz csatolása után neve Egyetemi Mátyás Király Diákházra változott.

A karakteres, sarkán magas toronnyal is ellátott, homlokzatán antik alakok (pl. sportolók) domborműveivel díszített ház ezer férőhelyes dísztermében szimfonikus koncerteket is tartanak, így pl. 1955-től sokáig itt volt a Kolozsvári Filharmónia előadásainak színhelye is.