Egyetemi könyvtár

Mikó Imre (ma: Str. Clinicilor) utca 2. (Str. Petru Maior és Str. Clinicilor utcák sarkán.)
Rövid leírás:
A kolozsvári Egyetemi Könyvtárat az egyetemmel egy időben alapították 1872-ben. Jelentős anyaga kezdetben magánszemélyek és kolozsvári intézmények által a gyűjteményre hagyott könyvekből, levéltári dokumentumokból és régiségekből állt. Az egyetemi könyvtár a kezdetektől együtt, egy helyen, közös katalógust használva fejlődött az Erdélyi Múzeum Egyesület 40.000 kötetes könyvtárával, melyet az egyesület az új intézmény rendelkezésére bocsátott.

A szecessziós stílusú, korszerű, hatalmas könyvtár Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján épült fel és 1909-ben nyitotta meg kapuit. A nagy méretű saroktelekre elhelyezett, reprezentatív, tekintélyt sugárzó, három szintes, manzárdtetős ház kialakítását a funkcionális igények kielégítésére irányuló törekvés jellemzi. Tekintettel az itt őrzött anyag kifejezetten gyúlékony voltára, az egész épületszerkezetet vasbetonból alkották meg, amely e korban szokatlan, új megoldásnak számított a városban. A kívül-belül igényes, elegáns, vakolatlan, \"látszó téglás\" falfelületű középület központja a három, nagy méretű olvasóterem. Az első emeleten a speciális gyűjtemények, míg a második emeleten a levéltár kapott helyet. Az épület belső kialakítása is igényes, részletesen kidolgozott és megtervezett, díszes korlátokkal, színes üvegablakokkal.

A szerencsés módon mindkét világháborút jelentős sérülés nélkül átvészelő könyvtár 1918-ban a román kézbe került egyetem része maradt és első sorban román anyagokkal bővült. Ma már gyűjteményei enciklopédikus jellegűek. Mintegy négymilliós állományának részeként megtekinthetőek a muzeális gyűjtemény darabjai is.

Ma az épület a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár székhelye.

A leírás a könyvtár honlapja: http://bcucluj.ro/hu/ és Bede Béla: Magyar szecessziós építészet c. munkája segítségével készült.