Dynamit Nobel Vegyiművek (Dimitrovka)

Forrás: Panoramio / Ivan Gyorog

Ipari objektum
A központtól északkeletre, a Vajnorská és Račianska utcák közötti hatalmas területen
Rövid leírás:
A 19-20. század fordulóján jelentős ipari üzemekkel gazdagodott pozsonyi külvárosok egyikében, a Szőllősi és Récsei utak között épült fel a ma már csak romjaiban mutatkozó, hatalmas gyártelep.

1873-75 között épült fel egy akkor még teljesen lakatlan területen, Pozsonytól és az akkoriban még önálló Récse falutól is távoli helyszínen. Beruházója a hamburgi Alfred Nobel & Co cég volt. Építését Alfred Nobel személyesen felügyelte, irányítását pedig egyik legközelebbi bizalmasára, Izidor Trauzl-ra bízta. Az építésekor az egész Osztrák-Magyar Monarchia legkorszerűbb robbanóanyag-gyárának számító pozsonyi üzem dinamitot, lőgyapotot, kén- és salétromsavat gyártott. A gyár elektromos áram igényét saját generátorral látták el, a fölös áramot pedig a városnak adták el. Volt saját nitráló és lőpor üzemük is. A gyárépületek közötti szállítást iparvágányokon futó vasúti szerelvényekkel oldották meg - ezeket kezdetben ökrök, később gőzmozdonyok vontatták. Az 1880-as években a sikeres gyár 1,5 millió tonna robbanóanyagot termelt, ami a Monarchia és a Balkán szükségleteinek mintegy egyharmadát jelentette.

A gyár a századfordulón még kizárólag német tulajdonban volt, ekkortól szerzett benne fokozatosan növő tulajdoni hányadot a bécsi zsidó Philipp család. Ekkor a már mintegy 250 épületből álló gyár-komplexumhoz villamosjárat hordta ki Pozsonyból a munkásokat.

Az I. világháború óriási hadi konjunktúrát jelentett, a gyár még önmagához képest is óriásira nőtt. Ehhez képest óriási bizonytalanságot hozott az 1918-as impériumváltás. A trianoni békediktátum után itt berendezkedő csehszlovák állam stratégái kockázatosnak tartották fenntartani ezt a fontos hadi üzemet az osztrák és magyar határ közelében. Így a robbanóanyag-gyártást 1924-ben Csehországba helyezték át, a gyárat vegyi üzemmé alakították, tulajdonosai, részvényesei közül igyekeztek kiszorítani a német és osztrák tőkéseket. Az 1930-as években felemelkedő, náci Németország végül erőterébe vonta nemcsak a gyárat, de egész Szlovákiát is. A II. világháború újabb hadi megrendeléseket jelentett, újból megindulhatott a robbanóanyag-gyártás is. Az angolszász légierő 1944-45-ben bombákkal pusztította el a gyáróriás egy részét.

Az 1945-től kezdődő újabb csehszlovák korszak idején állami tulajdonba vett gyár 1948-ban, a kommunista diktatúra kiépírése idején kapta meg új nevét, Georgi Dimitrov bolgár kommunistáról. Így, "Dimitrovka" néven szerepelt, egyre csak növekedett, vegyszereket, növényvédő szereket és gumiipari termékeket gyártott - és rontotta bűzével évtizedeken át Pozsony levegőjét.

Az 1989-es Bársonyos Forradalom után privatizálták az elavult üzemet, amely végül egészen 2010-ig húzta vegetáló működését. Leállása után nagy csarnokait tárolásra használják... Mai, immár nem működő állapotában is hatalmas gondot okoz a városnak, mivel máig nem tudtak mit kezdeni a több évtizedes környezetszennyezés gyilkos maradványaival.

A leíráshoz felhasználtuk a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás honlapján a Dimitrovkáról szóló cikket.

Bazini Óvár-1 (3.210 km)