Ducó vára

Régészeti emlék
Ducó, a településtől délre
Rövid leírás:
A ducói vár a szlovák kutatások szerint ma látható formájában a 9-10. században épült fel. A rotunda körül 11-14. századi sírokat és sírköveket találtak. A feltárás során 16. századi műhelyek épületei is előkerültek. A leletek, illetve a feltárás azt is bebizonyította, hogy a ducói vár a középkorban alkalmanként szintén katonai célokat szolgált. A várat tehát újra felhasználták a magyarok idején. Okleveles említése a ducói várnak sajnos nem maradt fenn.

A hozzávetőlegesen 120 méter átmérőjű területen elhelyezkedő erődítményt az északi oldalon mesterséges árok és sánc választja le az addig emelkedő dombháttól. A nyugati, déli és a keleti oldalon sáncokat a hegy meredeksége miatt nem építettek, ide viszont erős palánkfalat emeltek. A feltárt morva-kori palánkfalakat bemutatási céllal helyreállították és a déli palánkfal közepén kapunyílást alakítottak ki, amelyhez egykor felvezető út vezetett a vár nyugati oldala felől. A vár gerendafalakkal három részre osztott egységei körül a keleti részben az ott feltárt gerendavázas épület helyreállított alapjait és a tűzhelyek helyét mutatják be. A déli várrészben a 11. századi rotunda alapfalait tekinthetjük meg.

Forrás: Karczag Ákos/várak.hu