Duba Tájház

Ország: Szlovákia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Jur nad Hronom
A település magyar neve: Garamszentgyörgy
Cím: Garamszentgyörgy 32. - a település központjában a fő utca északi oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás: A múzeum tulajdonosa a Duba házaspár - Duba Ernő és Gizella -, akik helyi magyar családok leszármazottai. A múzeum megalapítását Duba Gizella kezdeményezte, aki annak idején a helyi magyar tanítási nyelvű alapiskola pedagógusa, és egy időben igazgatója volt. Már a 20. század 70-es éveiben alapítani akart egy falumúzeumot, amely a szülőfaluja hagyományos kultúráját mutatta volna be. A terv megvalósítása szempontjából 1996 bizonyult a megfelelő időpontnak, amikor Garamszentgyörgy az első írásos említésének 720. évfordulóját ünnepelte. Ekkor a Duba szülőktől örökölt, jó állapotban lévő házat - amely továbbra is a család tulajdonában maradt - falumúzeumnak rendezték be. A községi hivatal az ingatlan adott célnak megfelelő átalakításához munkaerőt biztosított, akik közhasznú munka keretében elvégezték a falak és a tető elengedhetetlen javítását, kívül-belül átfestették a falakat. A gyűjtemény alapját Duba Gizella saját gyűjteménye képzi, amelyet a helyi lakosság adományai, ill. letétbe helyezett tárgyai egészítenek ki.

Duba Ernő dédapjának hosszú vályogháza a 19. század második feléből származik. 1921-ben átépítették, modernizálták. Szép példája a vagyonosabb középgazdák lakta parasztházaknak a 20. század elejéről. 1996-ban a ház a következő helyiségekből állt: első szoba (ún. „első ház"), konyha, hátsó szoba (ún. „hátúsó ház"), egy kis helyiség kenyérsütő kemencével (ún. „kis konyha"), kamra, lóistálló, tehénistálló (ún. „tehényistáló"), tyúkól, valamint fészer (ún. „leeresztő, sopa"). A múzeumi tárlat céljaihoz kapcsolódva a gazdasági rész bizonyos helyiségeinek funkciója megváltozott, de méretük változatlan maradt. A konyha és a hátsó szoba közötti falban helyezkedik el egymás mellett a padlásra és a pincébe vezető eredeti lépcső.

A ház mögött fa ólak, valamint a kert végében vályogpajta található. Az udvaron a házzal szemközt kút áll, mellette nyári konyha. A tájházban kialakított tárlatot a Duba házaspár fokozatosan, szakaszokban építi, ahogy erejük, idejük, anyagi lehetőségük megengedi. Az első szoba, a konyha és a hátsó szoba berendezését mutatják be, valamint a kenyér előkészítését és sütését. A nyári konyhában a kenderfeldolgozás eszközeit helyezték el. A tárlatot fokozatosan bővítették. Az egykori kamrából Tóth Gáspár Emlékszoba, vagyis berendezett falusi iskolai osztály lett, a település iskolájának számos régi tárgyával, dokumentumával, a lóistálló pedig kamrává változott.

Az ápolt, füves udvarban és kiskertben hagyományos dísz- és gyógynövényeket ültettek ki, ez utóbbiakat fűszerként vagy gyógyteaként használták. Van itt néhány magasba futtatott szőlőtőke is. Az udvar elülső felében egy teljes faszekér látható. Az udvar végében ágasfákat helyeztek el, amelyek állványként szolgálnak a különféle agyag- és bádogedényeknek, a gyepen vasekéket, sarabolókat, boronákat raktak szét.

A nevezett helyiségek, terek azonban még mindig nem voltak elegendők az összegyűjtött tárgyak bemutatására. Ezért a tulajdonosok 2005 és 2006 tavasza folyamán a Nyitrai Kerületi Önkormányzat anyagi támogatásával helyreállították a ház további részét. A ház végében a leomlott hátsó falat újjáépítették, új gerendás famennyezetet készíttettek. Az egykori második istálló belsejét berendezték. A valamikori tyúkólat két részre osztották.

Az egyes helyiségeket úgy rendezték be, hogy a hagyományos lakáskultúrát mutassák be a 20. század 30-40-es éveiig. A bútorokon kívül rengeteg kiegészítő, női, férfi és gyermekruhák, díszítő és használati textilek, fából, agyagból és bádogból készült, az ételek elkészítésére, tálalására és elrakására szolgáló edények, különféle szalma- és vesszőkosarak, tárolók, üvegek és porcelán látható. A kiállításon régi családi fényképek, könyvek, dokumentumok is szerepelnek - a garamszentgyörgyi magyar népesség kultúráját dokumentáló tárgyak.

Az ún. Duba Tájház ma már viszonylag ismert magán falumúzeum. Előzetes bejelentkezés alapján egész évben látogatható. Sajnálatos módon a múzeumi tárlatot már a tolvajok is felfedezték, 2004-ben megközelítőleg 100 000 korona kárt okoztak. 2005-től az épületet riasztórendszer védi.

A leírás és a képek forrása: Katarína Holbová cikke (rövidítve), www.sulinet.hu
Adatlapot készítette: szépmíves