Donáth-kúria

Kúria, udvarház
Nagyajta 356. szám
Rövid leírás:
A Donáth kúria a XIX. század végén épült, de nem zárható ki, hogy volt itt egy előző épület. A klasszicizáló épület út felőli homlokzatát szegmensíves ablakok törik át, középen előreugró oszlopos tornác található.

A tornác két sarkán vaskos, négyzetes alaprajzú oszlopok, köztük egyszerű, fejezetükön csupán négyszögű tagozatokkal díszített oszlopok láthatók. Ezek tartják a kiugró tornác egyszerű háromszögű oromfalát. Az épülethez kőtáblás kapu és egy ma már használaton kívüli gyalogkapu vezet. Ezeknek szembetűnő a vidéken egyedinek számító kiképzése. Mindkét kaput tartó lábat hullámban végződő párkány zárja, hullámos cseréptetővel és az ívet követő búzakalászt idéző szalagmotívummal. A kapulábakon található mélyített mezőkben virágmotívumok foglalnak helyet.

Cserey-kúria (0.144 km)
Apáca vára (2.408 km)