Megújulásunk támogatója:  

Domonkos templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 13,181'
Hosszúság (lon):
E 24° 47,613'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 5
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Piata Cetatii (Várnegyed)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Szűz Máriának szentelt domonkos rendi templom nagyméretű, háromhajós kialakítású, keletelt, gótikus épület, a négyezet felett huszártoronnyal. Mai tömege és építészeti elemeinek nagy része is a 15. század végéről, a 16. század elejéről származik, kiegészítve a 17. századi barokk átépítéssel.
Ugyan a ma látható templom középkor végi, azonban a domonkosoknak már a 13. század legvégén állt templomuk a mai épület helyén, amiről egy 1298-ból származó búcsúengedély és okleveles forrás tanúskodik. A templomhoz tartozó kolostor kialakítására az épület északi oldalán a 15. században kerülhetett sor. 1492 és 1515 között a templomot gótikus stílusban átépítették, ennek során a kolostort is gótizálták. A dominikánus rend 1556-ban elhagyta Segesvárt, a templom református lett, míg a kolostor a város tulajdonába került. Kisebb beavatkozásokra a 16. században is sor került, erről egy reneszánsz kőkeret tanúskodik a templom északi oldalán.
A templom a nagy 1676-os tűzvészben súlyosan megsérült, leégett a tetőzete is - a mai huszártornyot ezután emelték és a belső berendezését barokk stílusúra cserélték. A kolostorhoz tartozó épületelemeknek ekkor már csak egy része állhatott, hiszen a reformáció során megkezdték a bontását (teljes eltüntetésére a 19. század végén került sor).
A templomot az 1980-as években állították helyre. Barokk oltárán kívül (az eredeti gótikus szárnyasoltára a városi múzeumban van) középkori berendezéséből is őriz emléket, így az 1440-ből származó bronz keresztelőtálat.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-02-04 08:54:10
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Órás torony (0.034 km)
Diáklépcső (0.200 km)